На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е можел да

...
На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е можел да
Коментари Харесай

Високотехнологично лечение спасява пациенти с остър инсулт в УМБАЛ Св. Марина

На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е можел да бъде избавен, умира  или се инвалидизира необратимо, защото е бил лекуван в болница, в която не се ползва характерно диференцирано лекуване при показания на съответния болен. Това изясни проф. доктор Силва Андонова, шеф на Втора  неврологична клиника в УМБАЛ " Св. Марина “-Варна. Прилагането на мултидисциплинарен метод при пациенти с изострен исхемичен инсулт води до понижаване на смъртността и инвалидизацията и до по-добър клиничен излаз от заболяването.

Данните, изнесени от НЦОЗА за случаите на остра мозъчно съдова болест по диагнози през 2018 година, демонстрират наклонност към увеличение на пациентите с изострен инсулт. Броят на приетите в болница пациенти  през 2018 година е 57  802, от които 52 205 с мозъчен инфаркт, 3 609 с вътремозъчен кръвоизлив, 551 със субарахноидален кръвоизлив, 1437  - с неуточнена етиология. Диференцирано лекуване посредством интравенозна тромболиза е извършено при 748 пациенти с изострен исхемичен инсулт. Проведена е ангиопластика или хирургична намеса при 75 заболели с хеморагичен инсулт и при 94 заболели с мозъчен инфаркт. Няма данни какъв брой от пациентите са лекувани в профилирано поделение за лекуване на инсулти. Данни сочат, че от всички пациенти с изострен инсулт  12 122 са лекувани в интензивно поделение.

След извършен изчерпателен разбор на броя на миналите пациенти с изострен мозъчен инсулт в УМБАЛ " Св. Марина “ - Варна, тежестта на инсулта  дава съображение през 2013 година  да се сътвори Отделение за лекуване на остри мозъчни инсулти. Отделението е профилиран център с обособени кревати, предлагащи интердисциплинарно лекуване на инсулти посредством терапия, ориентирана към острия инсулт и съпроводена с ранна рехабилитация.

Особено значима е организацията на здравната помощ и най-много поредното реализиране на другите стадии на помощта – диагностика и лекуване в острата фаза, вторична предварителна защита и ранна рехабилитация. " Известни са типовете организации и структурите за лекуване на острия инсулт, налице е идея за откриване на профилирани отделения за лекуване на острия инсулт, заложени и в Националния консенсус за профилактика, диагноза, лекуване и рехабилитация на мозъчно съдовите болести, само че на процедура в България към момента структурирането на такива звена не е рутинна процедура. “, споделя проф. Андонова.

Във връзка с непрестанно увеличаващия се % на пациенти с изострен инсулт, приети в болница в УМБАЛ " Св. Марина “-Варна, в клиничната процедура е въведено и от време на време образование на личния състав (минимум два пъти годишно), ориентирано към диагностиката и лекуването на болните с изострен инсулт.

Диференцираното лекуване на острия исхемичен инсулт включва независимо или поредно използване на интравенозна тромболиза и/или тромбаспирация и/или механична тромбектомия. Изборът на лечебния метод е строго самостоятелен и съгласуван с опциите на здравното заведение. Започналата интравенозна тромболиза може да бъде продължена с тромбаспирация и/или механична тромбектомия в най-близкия териториално ситуиран Високотехнологичен мозъчносъдов център, в случай че са спазени всички условия за това, липсват противопоказания и е обезпечен профилиран медицински превоз. Необходимо изискване за осъществяване на високоспециализирано диференцирано лекуване е болничното заведение да разполага  със спешно/интензивно поделение, КТ скенер 24 часа/ 7 дни в седмицата/365 дни в годината, клинична лаборатория и леглова база за настаняване на пациентите с инсулт след осъществяване на профилираното лекуване, подготвени екипи за осъществяване на лекуване с  rt-PA и опция за осъществяване на ендоваскуларно лекуване - самостоятелен мултидисциплинарен екип от невролог, интервенционален рентгенолог/невролог/неврохирург, анестезиолог, както и експерт - неврлолог, който да управлява лечебния развой.

" В резултат на непрекъснатото образование на медицински експерти от разнообразни звена, в УМБАЛ " Св. Марина “ пораства броят на болните с изострен исхемичен инсулт, лекувани с тромболиза. От три години в Университетската болница във Варна действа високотехнологичен мозъчно съдов център, в който се организира и ендоваскуларно лекуване на пациентите с изострен мозъчно съдов инсулт. “, споделя още проф. Андонова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР